Jezsámen

(philadelphus coronarius)

A jezsámen (Philadelphus) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a somvirágúak (Cornales) rendjéhez, ezen belül a hortenziafélék (Hydrangeacea) családjához tartozó nemzetség.

A mintegy 70 fajt számláló nemzetség május-júniusban nyíló virágairól kapta magyar nevét, amelyek illata a szubtrópusokon élő valódi jázminok (pl. Jasminum grandiflorum) illatára emlékeztet. A 19. század század második felének és a múlt század elejének egyik divatnövénye volt. Ekkoriban Nyugat-Európában igen intenzíven nemesítették, rengeteg fajtáját hozták létre, amelyek nagyrészt hibrid, sokszor ismeretlen származással. Érthető ezért, hogy Magyarországon is elég sok, egymással néha teljesen azonos díszt adó és igényű jezsámen fajt és fajtát ültetnek.

2-3 méter magas cserje, erősen illatos fehér virágokkal. Másodéves vesszőinek kérge sötétbarna, kissé hámló. Hazája Olaszországtól Kaukázusig terjed. Hazánkban az egyik legrégebben és leggyakrabban ültetett faj, közepes szárazságtűréssel.


 
Közönséges jezsámen

Leveleinek fonáka sűrűn szürke-szőrös, a másodéves vesszők kérge világos színű, nem hámlik. Tejfehér virágai nem illatosak és a közönséges jezsámennél 1-2 héttel később, június végén-július elején nyílnak. Az USA délkeleti részéről származó, szárazságtűrő faj.

Gyenge növekedésű, 1 m-nél ritkán magasabb cserje. Vékony vesszővel és apró levelekkel rendelkezik. Virágai jellegzetes, kellemes szamócaillatúak. Hazája az USA délnyugati része. Alapfajt kerteb ritkán ültetik, az alacsony termetű fajták előállítására azonban gyakran felhasználták a keresztezésekhez.

A faj neve és előállítása a híres francia kertészdinasztia a Lemoine család nevéhez fűződik. Az idetartozó hibrid fajtákat a Philadelphus coronarius és a Philadelphus microphyllus keresztezésével állították elő. Közös tulajdonságuk, hogy középmagasak (1-1,5 m), vékony, sötétbarna vesszőkkel, leveleik viszonylag kicsik, de az előző fajhoz képest valamennyire nagyobbak. Az előzőeknél igényesebb faj, de gazdagon virágzik, alacsony cserjefoltok, vagy nyíratlan jelzősövények kialakítására kiválóak.